#3 - DC motor, Léptető motor

Oktatós - 3. rész

Nincs mit hozzáfűzni a címhez, ez ennyi :)


A részek egymásra épülnek...

Ezért, ha nem láttad az előző részeket, akkor azt itt tudod pótolni: http://techfactory.hu/muhely/oktatos/
 

Íme a videó

A részben elektronikai és programozási oldalról is megnézzük a DC motort illetve a léptető motort. Nem tudod mik ezek? Vagy még nem próbáltad vezérelni őket a mikrokontrollereddel? Akkor ez a neked való rész! Letölthető kapcsolási rajzokkal és minta kódokkal mutatjuk meg az eszközök használatát. Ebben a részben ismét egy magasabb szintre emeljük a programozást, illetve itt már használunk külső könyvtárakat is.
 

 

Szükséges eszközök


Itt már csak azokat az eszközöket tüntetjük fel, ami az előző részhez plusz, illetve kifejezetten ebben a részben foglalkoztunk vele.

  • L298N DC-motor vezérlő (H-híd)
  • Potméter, 10kOhm
  • A4988 léptető motor vezérlő
  • Optocsatoló LTV846
  • 12V DC motor
  • 12V bipoláris léptető motor
  • Ellenállás (1k Ohm, 120 Ohm, 150 Ohm) (Jó ha van mindegyikből 10 db)
  • 12V-os külső tápegység

A tápegységre adtunk egy tippet korábban: Ha már tapasztalt vagy az elektronikában, vagy van szakszerű segítséged, akkor itt a PC tápból műhelytápot videónk.
 

Kapcsolási rajzok és minta kódok


Mint eddig minden résznél, a videóban bemutatott kapcsolásokat és a hozzá tartozó mintakódokat a cikk alatt letölthetitek.
 

Ha elakadtál ...


Létrehoztunk egy Discord szervert, ahol általában mindig van közülünk valaki, aki tud segíteni.
Kritika, vélemény minden mennyiségben jöhet, amennyiben az az oktatóanyagunk minőségi javulását szolgálja. Közösségi oldalainkon, illetve a videó alatt várjuk az ilyen észrevételeket.

Ja és ne felejtsétek: minden 2. csütörtökön új oktatósorozat rész kerül fel! A következő 04.18-án. Spoilerezek: WS2812(b) címezhető ledek, 8x8 sorolható led mátrix és ha minden jól megy, akkor a készülő 'okoskijelzőnkből' is mutatunk valamit, ami ugye egy WS2812(b) ledből épített mátrix.

 

Letöltések

Hozzászólás