Videós lámpák házilag

Lámpatest elkészítése, elektronika, vezérlő programok

Olcsó ledes világítás videózáshoz. Természetesen nem csak videózáshoz használható. Az elektronikával és a letölthető szoftverekkel távolról vezérelhető.

UPDATE 2019.03: A videóban bemutatott LED vezérlő (TFLED) átalakult és a továbbiakban TFLight néven lesz elérhető. A videóban illetve a cikkben bemutatott elektronika továbbra is használható, ám a feltöltendő programkód változott. Nézz körül a projektjeink között!

 

Mi kifejezetten a videózáshoz készítettük el ezeket a lámpákat, ám bármilyen bevilágításhoz hasznos információkat adhat nektek.
Az itt leírt alapokat felhasználva bármilyen ledszalagot vezérelhetővé tehettek.

Az elkészítés legfőbb szempontja talán a piacon lévő lámpák ára volt. Ha körülnéztek elég borsos ára van egy videós/fotós világítás szettnek. Szerettük volna a legolcsóbban megúszni, így elkezdtük a saját lámpák legyártását. Viszont megvolt az az előnyünk, hogy egy kicsit komolyabb eszközt készítsünk: itt került képbe az ESP és a távolról vezérelhetőség lehetősége. A videók felvételénél elég hasznos, ha a lámpák fényerejét is tudjuk állítani, akár a telefonunkról.

Az elektronika áráról korábbi cikkekben már esett szó, körülbelül 6000 Ft-ból szerezhető be az alapanyag. Egy elektronikával akár 8 lámpát is tudunk vezérelni. Egy lámpatest anyagára körülbelül 2-3000 Ft-ra tehető. Ezen kívül még ami szükséges az egy megfelelő teljesítményű táp. Ennek az ára a ledszalag teljesítményétől, hosszától és a lámpatestek számától függ. Nekünk a 3 lámpához ez 6000 Ft-ba került.
Tehát, ha összeszámoljuk 3 db vezérelhető lámpa max 20 000 Ft-ba fájt. Persze hozzá kell adni a befektetett munkát, mert maguktól sajnos az alapanyagok nem állnak össze, illetve mi még vettünk minden lámpához egy állványt.
 


Videózáshoz a másik hasznos dolog, ami most ebből a videóból kimaradt, az a színhőmérséklet állítás. Erre is találtunk alternatív megoldást, bár ez még csak fejben létezik, de ha szeretnétek, akkor szívesen összerakunk ilyen lámpákat is.

 

Bevásárlólista

Az alábbi anyagok a lámpatest előállításához szükségesek:

 • Fém sütő tepsi (270 mm x 175mm)
 • Félopál plexi (4mm) (A tepsi méretéhez igazítva)
 • 4db képkeret felfogató
 • L-vas, egyéb szerelvényvasak
 • 4db 3-as süllyesztett fejű csavar és anya
 • 2db 8-as szárnyas anya, hozzá csavar és gumis alátét
 • Alu ragasztófólia
 • Hideg fehér fényű ledszalag (12V, 17W / méter)
 • Kábel, DC csatlakozó.
 • Esetlegesen egy lámpaállvány amire fel tudjátok fogatni.

Az alábbi anyagok a vezérlő elektronika előállításához szükségesek (TFLED):

 • ESP-8266 (mi az ESP-12F-et használtuk, de más verziókkal is működik)
 • IRLB8721 N-csatornás MOSFET (Annyi kell belőle, amennyi ledszalagot különállóan szeretnétek vezérelni)
 • DC-DC feszültség koverter (12V - 3.3V az ESP-hez)
 • DC aljzatok
 • ESP-82666 tesztpanel, vagy 2x 10k Ohm ellenállás


 

Lámpatest összeállítása


Azért választottuk alapanyagnak a sütő tepsit, mert teljes egészében fém és a nagy teljesítményű ledszalagonak nem árt, ha van felület ahova le tudja adni a keletkezett hőt. A mérete igazából igény szerint változtatható, mi most az általunk használt tepsi méreteit írtuk le.
A képkeret felfogatókat és a többi fémanyagot bármelyik szerelvényboltból be tudjátok szerezni. Ide nem írunk méreteket, mivel ezek a tepsi méretének és súlyának a függvényei. A cikk alatt lévő galériában találtok pár nagyobb felbontású képet, amelyen láthatóak az anyagok.

Ha a videón látott megoldással készítitek el a lámpatestet, akkor a plexi cserélhető marad, így akár víztiszta, vagy épp opál plexit is tudtok a ledek elé tenni attól függően, hogy épp mire van szükség a bevilágításnál.
A lámpaállvány teljesen gyári, netről rendeltük. Aki érez magában kellő kreativitást, akár maga is összeállíthat egyet.

 

Elektronika és a TFLED programkód
 

UPDATE 2019.03: A videóban bemutatott LED vezérlő (TFLED) átalakult és a továbbiakban TFLight néven lesz elérhető. A videóban illetve a cikkben bemutatott elektronika továbbra is használható, ám a feltöltendő programkód változott. Nézz körül a projektjeink között!

A kapcsolási rajz közel azonos az előző két videóban bemutatott TFRGB vezérlőjével, így az ESP programozása is megegyezik az ott bemutatottakkal. A különbség csak annyi, hogy nem a TFRGB programkódot, hanem a TFLED programkódot kell feltölteni.

Kapcsolási rajz:

Kattints a képre a nagyításhoz

Az ESP modul programozását, beállítását megtaláljátok 2 korábbi cikkünkben:
RGB világítás vezérlés - 1.rész
RGB világítás vezérlés - 2.rész

Az így elkészült elektronikát vezérelhetitek Androidos és Windowsos szoftverünkkel amelyeket a Letöltések menüpont alatt találtok.

 

 

Képek (4)

Hozzászólás