StreamerBox - OBS írányítása külső hardverrel

Így lehet az OBS-hez külső hardvert készíteni

Távirányítót készítünk MIDI kontrollerekből OBS-hez, illetve építünk egy saját Streamer Boxot is Arduino/NodeMCU alapon

Streamelés és az OBS

Ha streamelsz, akkor biztosan ismered az OBS-t. Ez egy ingyenes program, amely alkalmas arra, hogy a felvett vagy épp élőben rögzített videófolyamot továbbítsa a stream kiszolgálóknak úgy, hogy a felhasználó ha szükséges élőben vághatja a tartalmat.
Ahhoz, hogy profi műsor készüljön szinte elengedhetetlen egy külső eszköz, amivel az OBS funkciói egy gombnyomással elérhetőek. Ez azért jó, mert így nem kell kilépni pld a játékból ahhoz, hogy jelenetet váltsunk az OBS felületén. Egyszerűen csak megnyomunk egy gombot az előttünk lévő vezérlőn.

A piacon eddig egy kiforrott alternatívát kínálnak, ez az ElGato StreamDeck-je. A DIY oldalakon páran próbálkoztak MIDI vezérlőből kontrollert faragni, több kevesebb sikerrel.
Jogos is a kérdés: Hogyha ezzel már foglalkozott valaki, mi most miért is csináltunk rá saját programot?
A válasz nagyon egyszerű: Ráértünk, kihívás volt, és ha véletlenül mi is streamelnénk később jobban szeretnénk saját eszközt használni.

Ha az árat nézzük akkor sem utolsó a szempont a MIDI vagy saját változat. Bár nekünk épp volt itthon MIDI vezérlő, de ha meg kellene venni akkor kb 20e Ft-ot kellene rá áldozni.
A StreamDeck-et ~50e Ft körül vesztegetik. Egyébként StreamDeck többet tud, de pont annyival drágább is. Itt most mindenki eldöntheti magának, hogy mi a fontosabb. Ha pedig építünk egyedit az a ki tudja mennyi árkategóriába esik, viszont biztosan kézre fog állni, hiszen te magad találtad ki.
 

Hogyan működik

Az OBS alapból nem képes szinte semmilyen külső hardverrel együttműködni, így sem MIDI vezérlővel, sem joystickkal sem egyéb más távirányító egységgel.
Mi írtunk egy kis segédprogramot, amivel most ez megváltozik. Ez az OBSMidiRemote.
A programmal bármilyen MIDI eszköz gombnyomásait továbbíthatjuk az OBS felé, ami végrehajtja azt. Ez tulajdonképpen egy fordító program az OBS és a MIDI vezérlő között.

Szükség van még 2 dologra:

Tehát, ha mondjuk van egy midi vezérlőd az magától még nem fog működni. Létre kell hozni a séma fájlt. A séma fájl egy XML formátumú leíró fájl amely tartalmazza, hogy a midi vezérlőn melyik gomb milyen műveletet hajtson végre, továbbá tartalmazza a visszajelző világítások beállításának lehetőségét.
Ha nincs még séma a MIDI vezérlődhöz, akkor ide kattints: Hogyan kell sémát létrehozni az OBSMidiRemote programhoz?

UPDATE: Az OBSMidiRemote 1.1-es változatában már van XML séma szerkesztő, így nem feltétlenül kell az XML fájlt direktben szerkeszteni.
Sőt, az 1.1-es verzió már a StreamLabs OBS-t is támogatja!
 

Építsünk saját vezérlőt!

Ha van egy MIDI kontroller kéznél, akkor nagyjából egyszerű a dolog, a séma fájl létrehozása után működik a dolog. De mi van, ha ez nem elég?
Vagy épp nincs midi kontrollered? Hát akkor építs egyedi vezérlőt!

Arduino Leonardo-val létrehozható stabilan működő MIDI eszköz. Sajnos itt a V-USB változattal befürödtünk, nem tudtunk stabilan életre kelteni.
Pont ezért utólag úgy döntöttünk, hogy az OBSMidiRemote -bár a nevében MIDI van-, nem csak MIDI-n keresztül fog kommunikálni. Bevezettük a soros port használatát is.
Így már mezei Arduino Uno-ból (atmega328p), vagy NodeMCU-ból (esp8266), vagy akármilyen soros kommunikációval rendelkező mikrovezérlővel kompatibilis a dolog. A kommunikáció formája persze továbbra is midi, csak a csatorna változott.

Kérdeztétek facebookon, hogy van e valami oka annak, hogy a gombok felét a mikrovezérlőre a másik felét pedig egy io extenderre kötöttük: Nem, semmi különösebb oka nincs. A prototípus összeállítása közben így alakult, ezek az eszközök által rendelkezésre.

A letöltések között találtok egy kapcsolási rajzot, illetve egy minta programot, amit mi is használtunk a saját eszköznél.
A prototípusunkon 20 gomb van, amit egy IO extenderrel értünk el. Ez pedig nem más mint a MCP23017 16bit io extender ami I2C-n kommunikál.
A gombok megvilágításához pedig címezhető WS2812 ledszalagot használtunk.
 

 

Na és persze a videó...

Képek (10)

Letöltések

Hozzászólás