Partyövet a VOLT-ra...

Kb 1 hónappal ezelőtt jutott eszünkbe, hogy valamivel feldobhatnánk a VOLT fesztiválra induló kis csapatunk megjelenését. Ez lett belőle.


Az ötlettől a megvalósításig

Az ötlet egyszerű volt: Villogjon, lehetőleg zenére. Már csak egy olyan ruhadarabot kellett találni ami unisex, férfiak és nők is hordhatják. Vicces lett volna világító melltartót gyártani így utólag... de hát sajnos az övre esett a választás.

Rendeltünk szürke és fekete vászon öveket. Azért választottuk a vászon övet, mert már az elején sejtettük, hogy a ledszalagot ragasztani nem tudjuk, biztosra vettük, hogy varrni kell. Így is lett. Ráadásul menet közben még rákerült egy szilikon szalag ami megvédi a ledszalagot a nedvességtől és az indokolatlan rövidzártól. Plusz a szilikon csík teríti a fényt és látványosabb hatást értünk el vele.

A varrás nem lett épp a legszebb de ettől függetlenül a ledszalag tette a dolgát.

Alapanyagok (öv, szilikon, ledszalag)

 

Az elektronika

A ledszalag egy WS2812b típusú szalag, amelyet korábban is használtunk már több projektnél. Ez az a szalag amit ledenként lehet külön címezni.
Vezérlőnek a nálunk szokásos ESP8266-os mikrokontrollert (ESP-12F) használtuk. A WS2812b ledszalag 5V-os, így tápellátásnak vettünk egy rakat powerbankot, mindegyikben 2x3400 mAh akku. Így összességében 6800 mAh -ra tettünk szert és ezzel 1m ledszalag közel 7 órán át világított.
(Itt megjegyezném, hogy nagyon ritkán világított fehéren, inkább átlagosan 2 szín keverékével dolgozott) Ha az ESP-ben nem kapcsoljuk be a wifit akkor a fogyasztása elhanyagolható. Wifivel azért levett a működési időből kb 1 órát.
 

Az elképzelés az volt, hogy az ESP-k majd egy mesh-t fognak alkotni wifin keresztül és csak egyre kell hangérzékelést kötni. A begyűjtött adatokat majd lekommunikálja a többi felé, ráadásul így majd elég látványos csoportos fényeffektet alkothatunk. Sajnos erre elég kevés volt az idő. Az egész programot 2 nap alatt raktuk össze úgy, hogy nem tudtunk még éles eszközökön tesztelni, ugyanis azokat meg épp forrasztottuk...

Ettől függetlenül 2 verzióban sikerült a VOLT-ra működésre bírni őket:
Az első verzióban van mikrofon és képes minimális ütem érzékelésre és erre villogtatja a ledeket egy alap animáció mellett.
A másik verzió ahogy a videóba is említettem: Party mód. 7-8 előre programozott villogási stílust váltogat automatikusan.

Persze a kódból sokkal többet ki lehet hozni, akinek kedve-ideje van nyugodtan fejlessze tovább. A kód alapja a korábban már elkészített TFRGB és TFLED kódokat összefogó TFLIGHT vezérlő. Ez képes RGB, LED, és WS2812 típusú ledszalagok vezérlésére is, illetve egy komplexebb led animáló libet is írtunk hozzá amire a későbbiek folyamán a PC-s programmal kényelmes felületen lehet összekattintgatni, hogy milyen legyen a led animációja. (A szoftver forráskódja is hamarosan felkerül, csak győzzétek kivárni... Persze megfelelő lájk számmal és kommentel esetleg lehetne minket motiválni és gyorsítani a folyamatokat :))
 

Bevásárló lista

Öv (vászon v. textil) ~1000 Ft [link]
Szilikon szalag 30x2mm 1m/öv ~550 Ft [link]
WS2812b ledszalag (60pixel/m), nagyjából 1m / öv ~1500 Ft [link]
1db ESP-12F ~500 - 1000 Ft [link1] [link2]
ESP alternatívák Mo-ról: Wemos, NodeMCU stb [link]
2db 10kOhm ellenállás
1db LD33V ~ 90Ft /db [link]
1db mikrokapcsoló [link]
1db power bank [link], (2x3400mAh akkuval) [link] ~2000 Ft
+kábel, 3 pólusú csatlakozó (anya/apa), erős cérna (+varrókészlet akár varrónővel együtt)

Ütemérzékelős változathoz:
1db kondenzátor mikrofon
1db 2n3904 vagy bc547 tranzisztor
2db 0.1uF kondenzátor
1db 4k7 Ohm ellenállás
1db 56k Ohm ellenállás
1db 100k Ohm ellenállás
2db 10k Ohm ellenállás

A matek alapján 1 öv körülbelül 6000 Ft -ba kerül. Persze, ha mindent külföldről rendeltek (aliexpress) akkor ezt az árat le lehet tolni 4-5000 Ft közé, viszont várni kell az anyagokra. A ledszalag még kényes kérdés, 1m -t nem is nagyon lehet venni. Bár, itthon már láttam olyat, hogy jófogáson valaki méterre árulta.
 

Kapcsolási rajz

ESP8266 + Mic + WS2812b
ESP8266 + Mic + WS2812b


Teszt videó

Sajnos a fesztivál alatt nem tudtunk megfelelő videót készíteni, így pár képkocka ereéig az alábbi videóban tudjátok megnézni: https://youtu.be/HzN2Vw_PDdQ Mivel ez egy vlog is egyben, ezért elég sok a szöveges rész. Aki csak az övre kiváncsi az kattintson ide.

Ha megépíted dobj róla egy képet a #TechFactoryHU taggel, vagy direktben Facebookon is küldheted. Köszönjük!

Képek (12)

Letöltések

Hozzászólás