SAL MVN500 és az Ultrastar / Vocaluxe esete

Avagy hogyan alakítsuk át a SAL vezeték nélküli mikrofonját karaoke partyhoz

Aki már játszott az Ultrastar/Vocaluxe karaoke programmal, az tudja, a vezeték nélküli mikrofonok itt aranyat érnek. És ezt mintha minden kereskedő tudná... (és most jön a de!)

Aki nem tudja mi az az Ultrastar, vagy a Vocaluxe: A Singstarhoz hasonló karaoke program PC-re; A program pontozza az éneklést, így teremtve meg a versenyhangulatot. Egyszerre max 6 játkos játszhatja (jelenleg). A Vocaluxe a mai napig aktív fejlesztőkkel rendelkezik, és fejlesztik is rendesen. Az Ultrastar fejlődése viszont sajnos már évekkel ezelőtt megállt. Értelem szerűen annyi különálló mikrofon kell, ahány játékossal szeretnétek játszani, illetve a számítógépen pont ennyi különálló bemenetre is szükség lesz. A magyar közösséget megtalálhatjátok facebookon.

Pár hete ráakadtam a SAL MVN500-as típusjelzést viselő vezeték nélküli mikrofon szettre. A csomag tartalma 2 mikrofon (adó) és egy vevő (2 külön csatornával).
Tizenpárezer jómagyar forintér. Gondoltam, milyen jó lesz, rákötöm a PC-re, majd onnét vissza tudom hurkolni az erősítő felé, így a játék is le tudja szedni a neki kellő hangfrekiket a pontozáshoz, illetve végre vissza hallhatjuk saját magunkat a hangfalakon keresztül. Ja és persze késés nélkül. Ennyit simán megér a dolog.  Annó jól megszívtam a Singstar wifis mikrofonokkal, mert ugye azokat nem lehet visszahurkolni a hangszórókra késés nélkül és így ott nem hallod vissza magad éneklés közben, és persze közel ennyit fizettem érte.

Az elmélet akkor borult meg, mikor kicsomagoltam az eszközt és szomorúan tapasztaltam, hogy bár 2 csatornás valóban, 2 külön mikrofonnal, a kimenete az egy mixed kimenet: azaz mindkét mikrofon hallatszik ugyanazon a kimeneten. Ez ugye azért nem jó, mert a Vocaluxe/Ultrastar -nak külön sávon kell odaadni mindegyik mikrofont hogy a játékosokat rendesen pontozni tudja.

Azok a szettek, amik gyárilag tudják az elkülönített kimenetet, azok pedig 2-3x drágábbak mint ez a szett. (Persze ez egy belépő szintű szett, viszont egy baráti karaoke partyhoz ennél több nem kell.)

Egy darabig szidtam mindent és mindenkit, majd miután lehiggadtam 2 lehetőség realizálódott bennem:
1. Visszaküldöm a webshopnak és mellékelem a jókívánságaimat nekik, sőt a felmenőiknek is, hogy nem sikerült egy normális leírást odatenni amiből ez kiderült volna és akkor meg sem veszem ugye...
2. Mit nekem a garancia meg ilyen semmiségek, szétszedjük aztán 50:50 alapon valami majd lesz. Legrosszabb esetben majd virágtartónak jó lesz, vagy polcra dísznek, mert amúgy szépen világít.

Mondanom sem kell, ez itt a TechFactory: szészedtük egy pillanat alatt. Egy jó fél óra "Na vajon mit spórolt ki a gyártó" című játék után rájöttünk mi az helyzet:

SAL MV500 kimenet módosítás

Tehát, szükségünk lesz:
2x 4k7 Ohm ellenállás
2x2.2k Ohm ellenállás
2xCR C945 NPN tranzisztor (ezt helyettesítettük BC547B -vel, mert az volt itthon)

C945 lábkiosztása
C945 lábkiosztása

Nem kell mást tenni, mint megfeleltetni a CR SMD tranzisztor lábkiosztását a BC547-el és szépen beforrasztani mindent a helyére. Mivel nem volt itthon egyetlen smd alkatrész sem, ezért normál ellenállásokkal és tranzisztorral dolgoztunk. Nem is bajlódtunk azzal, hogy oda forrasszuk ahol a helye van, inkább egy "bővítő panellel" oldottuk meg. Most már 3 különböző kimenetünk lett: 1 mix (itt mindkét mikrofon hallható), illetve A és B mikrofon kimenet.

SAL MV 500 átalakított kimenetekkel
SAL MV500 megsufnizva - Most már külön vannak a mikrofon kimenetek

Itt pedig már mindenki eldöntheti magának, hogy milyen aljzatot tesz rá pluszban. Nekünk egy külső hangkártyánk van, ide kötöttük be az A és B mikrofont külön külön, hogy a Vocaluxe tudja mintavételezni. A mix kimenetet pedig direktben a keverőre kötöttük, így egyszerre vissza is halljuk a mikrofonokba erőszakolt "éneklést".

A hangminőség hagy maga után kívánni valót, de mondjuk ennyi pénzért senki ne várjon aranyhalat. Ha a mikrofont megfelelő távolságba tartjuk, akkor teljesen rendben van amúgy. Az interferencia 2-3 méterről elhanyagolható még hangosítással is, viszont ha merülnek az elemek azt hamar tudatja velünk sistergés formájában. A minap 3-4 órát használtuk folyamatosan, ennyi idő alatt nem merültek le, szerintem egy esti karaoke partyt simán kibírnak.
 

 

Hozzászólás