#2 - Tranzisztor, Mosfet, Optokapu, Relé

Nem csak elektronikai, hanem programozási oldalról is

A második részben megmutatjuk, hogy a címben felsorolt eszközökkel hogyan tudtok nagyobb teljesítményű fogyasztókat biztonságosan rákötni a mikrovezérlőre. Pld. ledszalagot, vagy dc motort.


A részek egymásra épülnek...

Ezért, ha nem láttad az előző rész, akkor azt itt tudod pótolni: Oktatós 1. rész
 

Miről is lesz szó ebben a részben

Elektronikai oldalról megmutatjuk, hogyan legyen rákötni és vezérelni  ledeket, dc motort plusz külső feszültséggel (+12V) úgy, hogy lehetőleg ne égessük le a mikrokontrollert. Lesz szó tranzisztorról, mosfetről és a legfontosabbról: a galvanikus leválasztásról.
Programozási oldalról a szokásos "nyomjuk meg a gombot és történjen valami" mellett írunk egy komplexebb kódot is, ahol a konzolba írt parancsokkal tudjátok vezérelni az akármit. Nálunk az akármi most ledeket jelent, de nyugodtan helyettesítsétek be azzal amit ti szeretnétek irányítani vele.

 

 

Szükséges eszközök


Itt már csak azokat az eszközöket tüntetjük fel, ami az előző részhez plusz, illetve kifejezetten ebben a részben foglalkoztunk vele.

  • 2N2222 NPN Tranzisztor
  • Potméter, 10kOhm
  • 12V ledszalag (RGB és sima fehér)
  • Optocsatoló LTV846
  • 12V DC motor
  • Relé (3.3VDC esp-hez, 5VDC arduinohoz)
  • IRLB8721 N csatornás MOSFET
  • Ellenállás (1k Ohm, 120 Ohm, 150 Ohm) (Jó ha van mindegyikből 10 db)
  • 12V-os külső tápegység

A tápegységre adtunk egy tippet múlt héten. Ha már tapasztalt vagy az elektronikában, vagy van szakszerű segítséged, akkor itt a PC tápból műhelytápot videónk.
 

Kapcsolási rajzok és minta kódok


A videóban bemutatott kapcsolásokat és a hozzá tartozó mintakódokat a cikk alatt letölthetitek.
 

Ha elakadtál ...


Létrehoztunk egy Discord szervert, ahol általában mindig van közülünk valaki, aki tud segíteni.
Kritika, vélemény minden mennyiségben jöhet, amennyiben az az oktatóanyagunk minőségi javulását szolgálja. Közösségi oldalainkon, illetve a videó alatt várjuk az ilyen észrevételeket.
Ja és ne felejtsétek: minden 2. csütörtökön új oktatósorozat rész kerül fel! A következő 04.04-én. Spoilerezek: DC motor fordulatszám szabályzás, és léptető motor vezérlés is lesz a részben.

 

Letöltések

Hozzászólás