Motoros kamera slider házilag + TESZT

ESP8266 + DRV8255 + léptető motor használatával, telefonról irányítható

A legelső ötleteink között szerepelt, mégis több hónapba került mire elkészült. És ez még csak a béta verziója.

A videóban bemutatott slider még csak PROTOTÍPUS. A méretek és a felhasznált anyagok még várhatóan módosulnak. Csak akkor kezdd el megépíteni, ha nem félsz a kísérletezéstől, ugyanis van még pár buktatója a projektnek.

A videóból kimaradt az ár, ami valljuk be nagyon nem mindegy. A bemutatott verziót körülbelül 50 e Ft -ból készítettük el. Ez az összeg csak az alapanyagokat tartalmazza az állványok nélkül. Jelenleg 2x 8e Ft -os Hama állványokat használunk, amik maximum 160cm magasak lehetnek.
 

A váz

A slider váz nem a mi ötletünk, mi is úgy láttuk egy másik videóban: https://www.youtube.com/watch?v=GE37xI14Fyw

Amennyiben neked nem fontos a motorizált működés, úgy elég megnézned az eredeti videót és az alapján összeállítani a slidert. Garantáltan jól fog működni, mi is teszteltük.

A motoros működéshez mi ezt alakítottuk át. Először is nem fából, hanem fémből készítettünk minden alkatrészt, elősegítve ezzel a stabilitást. Tudjátok, a súly a megbízhatóság jele...

A kocsi (amin a kamera helyezkedik el) első verzióban teljesen megegyezett a DIY Perks videójában látottakkal. A teljes összeszerelést követően jöttünk rá, hogy ebben a formában nem használható a slider állítva, így a kocsit teljesen átalakítottuk.

Balra az eredeti, jobbra pedig az átalakított kocsi


A léptetőmotort és az elektronikát a slider egyik felére rögzítettük. Itt egy áttétel segítségével hajtjuk a bordás szíjat ami pedig a kocsit mozgatja jobbra és balra. Az áttétel jelen pillanatban 1:1 -es, de a finom mozgás érdekében ezen a későbbiekben mindenképp változtatni kell. A slider másik végén egy tengelyre erősített bordás tárcsa helyezkedik el, itt fordítjuk vissza a hosszú bordásszíjat.
A bordásszíj két végét rugók segítségével rögzítettük a kocsihoz. Ezzel csillapítjuk a motorból jövő rezgéseket; így a kameránk is kevésbé érzékeli a rezgéseket.

Alapanyagok

A sliderhez az alábbi anyagokat használtuk fel:
6db 200x120 mm szerelvénylemez
2x1.6 m réz cső (18mm átmérő, pld. fűtéshez használják)
8db csapágyas görgő, homorú (18mm-es átmérőhöz) [link]
10db L-vas (görgők rögzítéséhez)
1db kamera rögzítő fej [link]

Hajtás:
4db csapágy + csapágyház (5mm) [link]
5mm átmérőjü tengely (2x10cm)
3m bordás szíj [link]
4db bordás tárcsa (a szíjhoz való). 2db a tengelyekre, 2db feszítésre
2db bordás tárcsa az áttételhez, és hozzá bordás szíj.

Ennek nem írom le a méretét, mert nekünk akkora lett a tengely és a motor távolsága amekkora bordás szíjat éppen kapni lehetett...[link]
A bordás szíjat és a tárcsákat amúgy is egy élmény volt beszerezni. Mi 5mm-es tengelyre szerettük volna megvenni (mivel ahhoz már meg volt a csapágy és a csapágyház), de ez elég nehézkesnek bizonyult. Kb 3 különböző helyről sikerült beszerezni az alkatrészeket.

A pontos méretrajzzal még nem készültünk el.

 

Az elektronika


Alapanyagok

1db léptető motor 1.8A [link]
1db ESP8266 (ESP-12F) [link]
4db 10kOhm ellenállás
1db 47uF kondenzátor
1db DRV8255 léptető motor vezérlő (motor driver) + hűtő borda [link]
1db DC-DC konverter (12V -> 3.3V konverter, ESPhez) [link]
1db 12V/5A/60W teljesítményű táp
2db végállás kapcsoló
Az ESP flash módjához 1 nyomógomb, vagy jumper.
 

Kattints a képre a nagyításhoz
Programozás

Az ESP programozása megegyezik az előző videóinkban látottakkal, ezt most nem részletezzük.
A programkódot feltöltöttük gitre: https://github.com/TechFactoryHU/tf_esp8266/tree/master/TFSlider

A kód használatához szükség van egy külső libre, mégpedig a StepperDriver egy módosított változatára.
Ezt megtaláljátok itt: https://github.com/TechFactoryHU/StepperDriver

A feltöltés után a TFControllerrel tudjátok vezérelni a slidert. Jelenleg az androidos változat működik béta módban.
Ennek hiányában USB TTL-ről, UDP vagy TCP kozonlból tudjátok vezérelni.

További infó/leírás a programról és az irányításról itt.

Androidos telefonról irányítható

 

Használhatóság & tesztek

Horizontális használat esetén a slider stabilan, rázkódás mentesen vitte a kamerát jobbra és balra, így ebben a módban egy egész használható eszköznek bizonyult. Egyetlen hátránya, hogy hangos, így vágóképek készítésére, vagy timelapse készítésre alkalmas a leginkább.

A videóban láthatjátok, hogy 2 mikrofon forrását használtuk a tesztek során. A kamera mikrofonja (a6000) jobban átvette a rezgéseket, ezáltal hangosabb volt. Viszont a slidertől kb 30-40 cm-re lévő cm900-as mikrofonon keresztül már kevésbé volt hallható.
Ha fontos a hang (pld.: egy beszélő embert szeretnénk vele felvenni, miközben a kamera mozog), célszerű távolabbra elhelyezni és az eredeti hangot egy másik külső mikrofonnal rögzíteni.

Vertikális slidehoz még nincs megfelelő állványunk ami stabilan tartja, illetve jelenleg túl nehéz a kocsi. Pár felvételt készítettünk vele, de a súlya miatt a motorvezérlő teljesítményét szinte a maximumra kellett tekerni és így nagyon melegedett.

A következő verzióban mindenképp csökkenteni fogjuk a kocsi súlyát, illetve növelni fogjuk a rézcső átmérőjét 22mm-re. (Esetleg a rézcső helyett keresünk valami alternatívát, ugyanis a prototípusunkban már most felfedezhető egy kis görbület. Bár ez betudható a folyamatos szétszedés és összerakásnak, illetve olykor a helytelen tárolásnak.)

Ha esetleg te is megépíted, vagy csak észrevételed/ötleted van ne habozz kapcsolatba lépni velünk. Ezt megteheted, ha a videó alá írsz egy kommentet, vagy facebook oldalunkon üzenhetsz is nekünk.

Képek (12)

Hozzászólás